küresel bak

ya basta viva zapatista
ırak işgali sonucunda hayat geçmiş olan ve tam adı küresel barış ve adalet koalisyonu olan topluluğun adıdır.http://www.kureselbarisveadalet.org/bak/ adresinden izlenebilir.koalisyonun içinde ödp, dsip, kesk ve sair parti , dernek ve sendika ve odalar bulunmaktadır.
stella
küresel barış ve adalet koalisyonu (bak) 2003 yılı haziran ayında, tüm dünyada tarık ali, howard zinn gibi aydınlar tarafından imzaya açılan bir metnin türkiye’de de imzaya sunulmasıyla kuruldu.

küresel bak üç öncelikli hedefe sahipti.

1. tüm türkiye’de bir kampanya birliği inşa etmek. bugün 40 ilde küresel bak aktivistleri savaş karşıtı kampanyalar örgütlüyorlar. böylece birçok yerde aynı anda aynı slogan etrafında etkinlikler örgütleyerek sesimizi daha güçlü bir şekilde duyurabiliyoruz.

2. küresel anti kapitalist savaş karşıtı hareketle ilişkilerin çok daha organik bir hale getirilmesi. bugüne kadar 2003 yılında paris’te, 2004 yılında londra’da yapılan avrupa sosyal forum’larına katıldık. 2003 yılında kahire’de yapılan dünya savaş karşıtları konferansı’na, 2004 yılında beyrut’ta yapılan dünya savaş karşıtları buluşması’na katıldık. şimdi de 2006 yılının mart ayında yunanistan’da yapılacak olan avrupa sosyal forumu’na hazırlanıyoruz. bu uluslararası ilişkiler abd’nin hegemonya savaşına karşı gelişen yığınsal savaş karşıtı küresel hareketin kopmaz bir parçası olmamızı ve küresel eylemlerin ve tartışmaların eşgüdümünün merkezinde yer amamızı sağlıyor.

3. küresel bak kuruluş metninde de belirtildiği gibi, "örgütsüzleri harekete geçirme"yi amaçladı. bugüne kadar yaptığımız bütün kampanyalarda bu amaçlarımız doğrultusunda hareket etmeye özen gösterdik koalisyonun ilk metnine sadık kaldık. küresel barış ve adalet koalisyonu faaliyetinin 1.5 yılını tamamladı ve ülkemizin en önemli savaş karşıtı hareketi haline geldi. bu ise bize daha fazla sorumluluk yüklüyor.


neler yaptık?

1. 27 eylül 2003 küresel savaş karşıtı eylem günü’nde tüm dünya ile birlikte ankara’da sokağa çıktık. eylemden önce 5 ilde imza kampanyaları başlattık. eyleme türkiye’nin her yanından yaklaşık 10 bin savaş karşıtı katıldı.


2. 2004 yılının ocak ayından haziran ayının sonuna kadar devam eden ve hem sloganı hem de logosu bütün türkiye’ye mal olan ’gelme bush!’ kampanyasını örgütledik. bu kampanya boyunca 40 ilde toplantılar yaptık. kampanya sırasında 24 ocak’ta bir uluslar arası sempozyum düzenledik, 20 mart’ta küresel eylem gününde, ’gelme bush’ diyerek tüm dünyadaki savaş karşıtları ile birlikte sokağa çıktık. nisan ayında istanbul’da yapılan avrupa sosyal forumu hazırlık toplantısında, bush’un türkiye’ye geldiği haftanın küresel eylem haftası olarak kabul edilmesini sağladık, 12 haziran’da göztepe özgürlük parkı’nda ’gelme bush’ şenliği düzenledik. 19-25 haziran tarihlerinde istanbul’da savaşı, işgali ve amerikan emperyalizmini nasıl durduracağımızı tartıştığımız ’barış buluşmaları’nı düzenledik. ’gelme bush!’ kampanyası bush’un istanbul’da olduğu 27 haziran’da, kadıköy’de yapılan ortak eylemle sonuçlandı. istanbul’da 50 bine yakın kişi tepkisini sokağa çıkarak gösterdi.


3. 2003 ve 2004 yıllarının ağustos aylarında barişarock antikapitalist müzik festivalini düzenledik. 2004 yılında festivale, türkiye’nin her yerinden toplam 6000 kişi geldi. barişarock festivali 2005 yılında yeniden yapılacak.

4. 1 eylül dünya barış günü’nde beşiktaş iskelesi’nde oturma eylemi yaptık.

5. 27 eylül’de intifada’nın yıldönümünde galatasaray postanesi’nin önünde basın açıklaması yaptık.

6. ekim ayında ’bush’a hayır irak’ta işgale son!’ kampanyamızı sürdürdük. 30 ekim’de taksim gezi parkı’nda ’bush’a hayir!’ eylemini yaptık.

7. amerika’nın kasım ayında felluce’ye başlattığı insanlık dışı saldırının ardından 10 kasım ve 25 kasım tarihlerinde galatasaray postanesi’nin önünde basın açıklamaları yaptık.

8. 2004 yılının aralık ayından, 19 mart 2005 küresel eylem günü’ne kadar devam eden ’abd işgaline ortak olma’ kampanyasını yaptık. 19 mart’ta emek platformu tarafından kadıköy’de düzenlenen gösteriye katıldık

9. hükümetin gizli bir kararname ile incirlik üssü’nü amerika’nın kullanımına açmasıyla birlikte, ’incirlik kapatılsın, komşuma dokunma’ kampanyası başlattık. bu kampanya çerçevesinde, önce hükümete kararnamenin içeriğinin açıklanması için bir dilekçe verdik, arından 28 mayıs’ta adana’da ve incirlik üssü’nün önünde sendika temsilcilerinin de katıldığı 1000 kişilik bir eylem yaptık. ’incirlik kapatılsın komşuma dokunma’ kampanyasına 24 eylül 2005’de amerikalı savaş karşıtları ile dayanışmak için istanbul’da yapacağımız basın açıklamasının ardından devam edeceğiz.

10. haziran ayında istanbul’da düzenlenen irak dünya mahkemesi’ne destek olmak için ’savaş suçlusu bush yargılansın’ kampanyası düzenledik. bu kampanya çerçevesinde 27 haziran’da eminönü meydanı’nda bir basın açıklaması yaptık.


http://www.kureselbarisveadalet.org /küresel bak nedir?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol